Panouri solare fotovoltaice sau panouri electrice in istorie.

 

  • 1839 Edmund Becquerel, un fizician francez a observat efectul fotovoltaic.
  • 1880 Celulele fotovoltaice din seleniu , au fost construite pentru a convertii lumina dintr-un vizibil spectru in electricitate in energie electrica si au fost 1-2 % eficiente.
  • 1950 Contorul Czochralski a fost dezvoltat pentru producerea inalta de cristaline pure din silicon
  • 1954 Laboratorul de telefoane Bell a produs un silicon fotovoltaic cu eficacitate a celulei de 4 % si mai tarziu a ajuns la o eficienta de 11 %
  • 1958 Spatius US Vanguard a folosit in spatiu pentru un satelit o mica (mai putin de 1 watt) matrice pentru a alimenta un radio. Programul in spatiu, a jucat un rol important in dezvoltarea fotovoltaicelor din acel timp.
  • 1973-1974 In timpul embargoului de petrol din departamentul de energie al USA a finantat Programul federal al fotovoltaicelor, rezultand din instalatia de testare a peste 3100 sisteme fotovoltaice , unele dintre care sunt si astazi in functiune.
  • 1970-1990 Energia solara a fost un dezinteres total in producerea de energie solara, majoritatea actionarilor de la USA PV interesele lor au fost transferate in Germania si Japonia.

     

    Panouri fotovoltaice

    O celula solara este compusa din doua sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai intalnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsa intre 0,001 si 0,2 mm si sunt dopate cu anumite elemente chimice pentru a forma jonctiuni "p" si "n". Aceasta structura e similara cu a unei diode. Cand stratul de siliciu este expus la lumina se va produce o "agitatie" a electronilor din material si va fi generat un curent electric.
    Celulele, numite si celule fotovoltaice, au de obicei o suprafata foarte mica si curentul generat de o singura celula este mic dar combinati in serie. Pentru aceasta, celulele sunt incapsulate in panouri care le ofera rezistenta mecanica si la intemperii

    .Celula solara

     

     

     

        

     

     

     

     

    Clasificare

    Celulele solare pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Cel mai folosit criteriu este dupa grosimea stratului materialului. Aici deosebim celule cu strat gros si celule cu strat subtire.
    Un alt criteriu este felul materialului: se intrebuinteaza, de exemplu, ca materiale semiconductoare combinatiile CdTe, GaAs sau CuInSe, dar cel mai des folosit este siliciul.
    Dupa structura de baza deosebim materiale cristaline(mono-/policristaline) respectiv amorfe.
    In fabricarea celulelor fotovoltaice pe langa materiale semiconductoare, mai nou, exista posibiltatea utilizarii si a materialelor organice sau a pigmentilor organici

    Clasificarea celulelor fotovoltaice

     

    Factori de care trebuie sa tineti cont inainte de achizitionarea unui panou fotovoltaic.

     

  • Zona geografica unde urmeaza a se monta panoul solar 
  • Orientarea cladirii 
  • Inclinarea optima/gradul de umbrire - ideal captatoarele trebuie sa nu fie umbrite cel putin 6 ore pe zi

     

    Panourile fotovoltaice sunt folositoare pentru locuinta deoarece, este una din sursele de energie nepoluante si gratuite. Ele iti pot aduce subventii de la AFM in valoare de pana la 6000 RON.
    Acest sistem de panouri iti ofera un randament de de 70-80% si reducerea costurilor de intretinere.

     

    Harta radiatiei solare in Romania

Intensitatea soarelui in Watt in Romania  pentru panouri fotovoltaice!!!

Soare si cer senin = 1000 Watt/m² 
Soare dar putin inorat = 600 Watt/m² 
Soarele prin nori = 300 Watt/m² 
Soarele acoperit de nori = 100 Watt/m²

Definitii ale termenilor folositi in legatura cu PV

Structura panoului fotovoltaic