® DINASTIA GRUP  va ofera un glosar de cuvinte al termenilor fotovoltaici

 

 

Celula solara fotovoltaica (fotoelectrica) = un element/dispozitiv care converteste energia luminoasa din razele soarelui in energie electrica, prin efectul fotovoltaic.

Celula fotovoltaica (fotoelectrica)(solara) este formata din straturi de semiconductori(de obicei siliciu) ordonate in asa fel incat sa formeze o structura care sa permita transferul de electroni de pe diferitele nivele, sub influenta radiatiei luminoase si include si contacte electrice.

Celulele solare pe baza de siliciu se pot clasifica, dupa grosimea materialului in :

Strat gros = celule monocristaline (c-Si), celule policristaline (mc-Si),
Strat subtire = celule cu siliciu amorf (a-Si), celule cu siliciu microcristalin (Еc-Si)
In afara de siliciu se mai folosesc pentru productia de celule fotovoltaice (fotoelectrice) si alte materiale semiconductoare ca:

Semiconductoare pe baza de elemente din grupa III-V ca: celule fotovoltaice cu GaAs, celule fotovoltaice cu GaInP/GaAs sau celule fotovoltaice cu GaAs/Ge,
Semiconductoare pe baza de elemente din grupa II-VI ca : celule fotovoltaice cu CdTe cat si alte materiale, care nu au ajuns insa la nivelul de productie industrial economic.

Constanta solara = radiatia electromagnetica ce provine de la soare si care ajunge la granitele atmosferei terestre.

Valoarea acceptata international a acesteia este de aproximativ 1350 W pe metru patrat.

Curent electric = Curgerea (deplasarea) electronilor printr-un conductor electric.

Unitatea de masura pentru intensitate = Amper = A

Curent (electric) continuu = Curent electric la care directia de curgere (deplasare) a electronilor este intr-un singur sens.

Curent (electric) alternativ = Curent electric la care directia de curgere (deplasare) a electronilor este inversata la intervale egale (ciclice), de 100 de ori pe secunda in Europa (50 de cicluri pe secunda = 50 Hz) si de 120 de ori pe secunda in USA (60 de cicluri pe secunda = 60 Hz).

Dispozitiv solar fotovoltaic = Un dispozitiv care transforma lumina solara in curent electric continuu.

Eficienta (%) = Raportul dintre puterea (sau energia) iesita dintr-un sistem si puterea (sau energia) intrata intr-un sistem, exprimata in procente.

Eficienta unui sistem fotovoltaic = Reprezinta raportul dintre energia electrica produsa de sistemul fotovoltaic fata de energia solara primita de sistemul fotovoltaic.

Eficienta normala tipica pentru celule fotovoltaice standard produse din siliciu policristalin sau monocristalin variaza intre valorile de 6 % si 18 % .

Energie electrica (=>centrale electrice) = Forma intermediara de energie, generata de centrale termoelectrice, centrale hidroelectrice, centrale electronucleare, centrale eoliene, centrale solare fotovoltaice si centrale geotermale.

Unitate de masura = MegaWatt/h = MWh ( 1MWh = 1.000 kilowatt kWh)

Energia solara = Radiatia electromagnetica generala emisa de soare. Partea radiatiei solare care ajunge pe pamant este indicata de constanta solara.

Fotovoltaic = Acest termen se refera la convertirea radiatiei solare direct in energie electrica

Foton = Reprezinta particula elementara a radiatiei electromagnetice , a luminii.

Insolatia = Rata la care energia solara ajunge la suprafata pamantului

Invertor = Aparat care converteste curentul continuu care vine de la panourile fotovoltaice in curent alternativ care apoi e trimis in reteaua electrica

Kilowat = kW = Unitate de putere egala cu 1.000 Wati

Kilowat/h = kWh = Este o unitate de masura a consumului/transmisiei de electricitate egala cu cantitatea de putere electrica multiplicata cu timpul de consum. Este energia echivalenta cu 1.000 wati utilizati / transmisi timp de o ora. Este unitatea standard de masurare a consumului/ transmisiei de energie electrica.

Legea lui Ohm = I = U / R = Pentru orice circuit electric, intensitatea curentului electric (I) (masurata in Amperi), este direct proportionala cu tensiunea curentului (U) (masurata in Volti) si invers proportionala cu rezistenta acestuia (R) (masurata in Ohmi).

Panou (modul) solar fotovoltaic = Blocul constructiv de baza a unui sistem fotovoltaic, fiind constituit dintr-un numar de celule solare fotovoltaice interconectate.

Panourile solare se pot utiliza separate sau legate in baterii si pot alimenta consumatori independenti sau reteaua electrica publica.

Putere electrica (P) = Puterea electrica (P = masurata in Watti) este produsul dintre Tensiunea curentului electric (U = masurata in Volti) si Intensitatea curentului electric (I = masurata in Amperi).

Puterea de varf = peak power = Reprezinta puterea de iesire a unei celule fotovoltaice / modul fotovoltaic la temperaturi de operare de 25 А C in plina lumina (iradiere) solara de 1.000 Wati pe metru patrat (intr-o zi senina, cu soarele sus si celulele fotovoltaice (fotoelectrice) indreptate cu fata direct spre soare (incidenta razelor perpendicular).

Unitatea de masura = Wp (watt peak) 1 MWp (megawatt peak) = 1.000 kWp (kilowatt peak) = 1.000.000 Wp (watt peak)

Radiatie infrarosie = Partea radiatiei electromagnetice a carei lungime de unda este cuprinsa intre 0,75 microni si 1.000 microni.

Semiconductor = Un material care are capacitate limitata de a conduce curent electric.

Siliciu = Si = Material semiconductor care este utilizat (in PV) la fabricarea celulelor fotovoltaice, sub forma monocristalina, policristalina sau amorfa.

Sistem fotovoltaic = Un numar de panouri fotovoltaice care sunt conectate electric in serie sau in paralel astfel incat sa furnizeze energie electrica.

Sistem fotovoltaic Off-Grid = Sistem fotovoltaic ne conectat la reteaua electrica nationala, care in mod normal utilizeaza (incarca ) acumulatori.

Sistem fotovoltaic On-Grid = Un sistem fotovoltaic care este conectat la reteaua de distributie nationala.